Univerzita třetího věku v Tachově rozšiřuje nabídku oborů (2014)

Regionální vzdělávací a informační středisko v Tachově již šestým rokem nabízí seniorům z Tachova a blízkého okolí studium na Univerzitě třetího věku. V akademickém roce 2014/2015 si nyní studenti univerzity v Tachově a Boru mohou vybrat ze šesti oborů.

„Díky velkému zájmu ze strany seniorů jsme se rozhodli tento rok rozšířit počet oborů," říká Petra Ostapčuková, koordinátorku Univerzity třetího věku. „Kromě Astronomie a dvou kurzů počítačů máme v nabídce i tři zcela nové obory."


Prvním z těchto nových oborů je Biomedicína, kde se studenti v prvním semestru dozvědí informace o civilizačních nemocech, jako je například osteoporóza či kardiovaskulární choroby. Druhý semestr je zaměřen na pohybové a aktivizační metody. „Druhý semestr je zaměřen aktivně. Senioři si sami vyzkouší různá rehabilitační cvičení, jako je například jóga, nordic walking s hůlkami či cvičení pro zdravá záda," popisuje Ostapčuková.


Dalším novým oborem v Tachově jsou Evropská kulturní a duchovní studia. První semestr bude věnován pojmu kultury obecně, ve druhém se studenti seznámí s vývojem kultury na předním východě a v období antiky.


Pro borské studenty se nově otevře obor Přírodní vědy aktivně. Studium bude věnované přírodě na Tachovsku, nebudou chybět přednášky o ornitologii, lesních porostech a mykologii. „Tento obor je atraktivní zejména tím, že se uskuteční tři exkurze," říká Ostapčuková. „První exkurze se zaměří na lesy okolo Přimdy, druhé dvě proběhnou ve druhém semestru a budou věnovány houbám."


V rámci nejdéle probíhajícího oboru v Tachově, kterým je Astronomie, se uskuteční přednášky zaměřené zejména na zajímavosti v astronomii a kosmonautice. Nebudou chybět témata zabývající se fenoménem UFO či polárními zářemi.


Pokud máte o studium na Univerzitě třetího věku v Tachově zájem, zveme Vás na zápis, který se koná ve středu 17.9.2014 od 9.00 do 16.00 v budově REVISu a ve čtvrtek 18.9.2014 v Boru na borském zámku. Noví studenti budou potřebovat pasovou fotografii a občanský průkaz, stávající studenti index a občanský průkaz. Podmínkou zápisu je starobní důchod či plný invalidní důchod.