Proč je vzdělávání seniorů důležité?

V dnešní době se lidé dožívají vyššího věku v lepší fyzické i duševní kondici, než tomu bylo dříve. Důležitým faktorem rozvoje duševního stavu je aktivní přístup k životu. Jednou z možností, jak činorodě přistupovat ke stáří, je vzdělávání, a to například na Univerzitách třetího věku.

Univerzita třetího věku má více jak dvacetiletou historii a v současné době probíhá na téměř všech českých vysokých školách. V České republice se touto formou vzdělávalo či vzdělává asi 35 000 seniorů. Účastníky univerzity třetího věku jsou lidé, kteří si chtějí doplnit znalosti, které z různých důvodů v mládí nenabyli. Dále jsou to lidé, kteří touží po pocitu seberealizace a pro mnohé účastníky je výuka společenskou událostí, kdy se mohou senioři potkat s podobně smýšlejícími a věkově blízkými lidmi.

Tachovský REVIS již pátým rokem ve spolupráci s Ústavem celoživotního vzdělávání Západočeské univerzity v Plzni umožňuje studium několika zajímavých oborů. „Nejoblíbenějším oborem je momentálně Astronomie, kde se nám počet účastníkům každým rokem zvyšuje,“ říká Petra Ostapčuková, koordinátorka U3V v Tachově. V letošním roce se Astronomie zaměří hlavně na různé zajímavosti z oboru, jako je přistání na Měsíci či havarijní situace v kosmonautice.

Dalšími obory jsou Psychologie, kde se počet účastníků blíží ke čtyřicítce. Letos budou vyučující přednášet o Psychopatologii a sociální patologii a o Psychologii zdraví. Tradičně také pokračuje kurz Počítačů pro středně pokročilé.

Úplnou novinkou pro tento akademický rok je obor Ochrana práv seniorů, který se zaměří na právní postavení seniorů v České republice a Evropské unii, spotřebitelská práva nebo finanční gramotnost.

Pokud máte o studium na Univerzitě třetího věku v Tachově zájem, zveme Vás na zápis, který se koná v úterý 10.9.2013 od 9.00 do 17.00 v budově REVISu. Noví studenti budou potřebovat pasovou fotografii a občanský průkaz, stávající studenti index a občanský průkaz.