Vzdělávání seniorů v Mariánských Lázních (2014)

V dnešní době se lidé dožívají vyššího věku v lepší fyzické i duševní kondici, než tomu bylo dříve. Důležitým faktorem rozvoje duševního stavu je aktivní přístup k životu. Jednou z možností, jak činorodě přistupovat ke stáří, je vzdělávání, a to například na Univerzitách třetího věku.

Univerzita třetího věku má více jak dvacetiletou historii a v současné době probíhá na téměř všech českých vysokých školách. V České republice se touto formou vzdělávalo či vzdělává přibližně 35 000 seniorů. Účastníky univerzity třetího věku jsou lidé, kteří si chtějí doplnit znalosti, které z různých důvodů v mládí nenabyli. Dále jsou to lidé, kteří touží po pocitu seberealizace a pro mnohé účastníky je výuka společenskou událostí, kdy se mohou senioři potkat s podobně smýšlejícími a věkově blízkými lidmi.


Tachovský REVIS již šestým rokem ve spolupráci s Ústavem celoživotního vzdělávání Západočeské univerzity v Plzni provozuje Univerzitu třetího věku v Tachově a třetím rokem v Boru.


Nově, pro akademický rok 2014/2015 byla otevřena pobočka Univerzity třetího věku i v Mariánských Lázních. „Díky finanční podpoře města Mariánské Lázně a velké vstřícnosti Domova pro seniory a domu s pečovatelskou službou, se nám povedlo přinést tuto aktivitu i do tohoto krásného lázeňského města," říká Mgr. Alexandra Hrušková, ředitelka REVISu. „Více jak rok tvrdé práce se nám vyplatil," dodává Hrušková, „k zápisu do prvního ročníku se dostavilo třicet seniorů."


Výuka byla slavnostně zahájena ve čtvrtek 6. listopadu. „Oborem, který se bude v Mariánských Lázních letos vyučovat, je Historie Mariánských Lázní a okolí," říká Bc. Petra Ostapčuková, koordinátorka Univerzity třetího věku. „Studenti se dozvědí například o správním vývoji města, jeho architektuře či slavných návštěvnících. Letní semestr bude završen exkurzí."


Přednášky probíhají v prostorách Domova pro seniory a domu s pečovatelskou službou, vždy každý druhý čtvrtek od 14.00. „Hlavním lektorem oboru je Mgr. Ing. Jaromír Bartoš, ředitel mariánskolázeňského muzea," dodává Ostapčuková.


Absolventi jednotlivých oborů získají po ukončení studia diplom. Jeho předání probíhá na slavnostní promoci konané přímo na akademické půdě Západočeské univerzity v Plzni za účasti předních představitelů této instituce.