Venezuela – ztracený svět stolových hor (2014)

Chtěli byste se podívat na jedno z mála míst na Zemi, kde rostou neznámé rostliny a žijí tajuplní živočichové, které jinde nenajdete? Daleko od civilizace, skryty před očima turistů, schovány ve výšce strmých skal? Takovýto svět naleznete na stolových horách Venezuely, kterými byl uchvácen i sám sir Arthur Conan Doyle a popsal je ve své knize „Ztracený svět".

Jednou z nejznámějších stolových hor je Auyan Tepui. Nachází se na Guyanské vysočině, která je jednou z nejstarších částí naší Země. Fascinující je, že život na stolových horách se prakticky nezměnil od doby druhohor. Tato území nebyla nikdy postižena zemětřesením či záplavami, a dokonce ani člověk do nich příliš nezasáhl.

Na tuto stolovou horu se vypravili přírodovědci Přemek a Pavla Tájkovi z CHKO Slavkovský lesa. Během své 12-denní expedice nafotili úžasné snímky zobrazující krásu nedostupné panenské přírody.

„Přírodovědně – cestopisná přednáška měla například v Mariánských Lázních velký úspěch," říká asistentka vzdělávání Petra Ostapčuková, „proto jsme se rozhodli pozvat manžele Tájkovi i k nám do REVISu."

Pokud se chcete o tajemném světě stolových hor dozvědět více, jste srdečně zváni do REVISu v pátek 7.2. od 18.00.